Propagatienieuws – 25 jan 2025

Deze week in Propagatienieuws:

Propagatienieuws wordt samengesteld door Tom Koeken (PC5D).

HF

Ondanks meerdere actieve regio’s daalde de Solar Flux Index (SFI) vorige week van 243 naar 205. De meerderheid van de zonnevlekken bevindt zich op het westelijk halfrond en er zijn er maar heel weinig aan de oostkant. Twee uitgebreide regio’s AR3959 en AR 3961 aan de noordwestelijke rand van de zon zullen binnenkort door de rotatie van de zon naar de achterkant van de zon opschuiven. Maar er zijn al tekenen van een vervanging:

Op beelden vrijdagochtend zijn gemaakt door het Solar Dynamics Observatory, is een uitbarsting te zien aan de zuidoostelijke rand van de zon, die heeft geleid tot een oostwaartse coronale massa-ejectie (CME). In de komende dagen worden daarom nieuwe actieve zonnevlekgebieden verwacht.


HF-vooruitzichten

Over het algemeen wordt voor de komende week een gematigde zonneactiviteit verwacht, met een kleinere kans op individuele sterke uitbarstingen. De NOAA schat de kans op M-klasse zonnevlammen op 55 procent, en voor X-klasse 10 procent. De Solar Flux Index de komende dagen zal dalen tot 185 en dan rond de maandwisseling weer zal stijgen tot 230.

Dit betekent dat de huidige betrouwbare DX-condities zullen aanhouden. De MUF zal variëren van circa 9 MHz aan het eind van de nacht en oplopen tot 35 MHz of meer rond het middaguur. Momenteel opent 20 m rond 07 UTC, 10 m rond 08 UTC en sluit rond 16 UTC, 20 m sluit rond 1930 UTC. De 30 m-band kan de hele nacht worden gebruikt, 40 m blijft ’s nachts open. De situatie met betrekking tot geomagnetisme, die vooral interessant zou moeten zijn voor DXers op de lage band, is iets onzekerder. Zaterdag en zondag ligt de plasma dichtheid van de zonnewind wat hoger. Als dat gebied is gepasseerd volgen enkele dagen zonder noemenswaardige zonnewind of coronale gaten, en zal de Kp index hooguit 3 worden

VHF en hoger

Tropo, regenscatter

Momenteel ligt er geen hogedrukgebied in de buurt maar zal wel een stevig lagedrukgebied over Ierland en Schotland trekken. Tropo is onwaarschijnlijk. Wel zijn er perioden met neerslag zodat er mogelijkheden zijn voor regenscatter. Tip: Mike Willis G0MJW heeft een uitstekende website gewijd aan o.a. regenscatter. http://www.mike-willis.com/Tutorial/rainscatter.htm

Sporadische-E, meteorscatter en Aurora

Er zijn de afgelopen week enkele aurora QSO’s gespot in het DX cluster. Voor de komende dagen is de verwachte Kp echter te laag.


EME

De declinatie van de maan bereikt de 26e het minimum op het noordelijk halfrond, wanneer de maanvensters het kortst zijn en de maanhoogte het laagst. Padverliezen dalen nu we het hoogste punt passeerden op dinsdag de 21e. 144MHz hemelruis is hoog, tot meer dan 3.000 Kelvin op zondag, voordat het daalt tot matig tot woensdag wanneer de maan en zon zeer dicht bij elkaar staan gedurende de hele maanpassage. Hierna daalt het naar laag voor de rest van de week.


Propagatienieuws wordt samengesteld door Tom PC5D. Bij de samenstelling maakt hij onder andere gebruik van de voor Nederland relevante informatie uit het wekelijkse Propagation News van de Britse radioamateurvereniging RSGBdxinfocentre ,  darc.de/der-club/referate/hf/ , Make More Miles on VHFmetoffice.gov.uk,  swpc.noaa.govwww.solarham.net en poollicht.bePropagatienieuws maakt ook deel uit van het radiojournaal van de Zuid-Limburgse zondagochtendronde. De audio opname van deze ronde is terug te luisteren op a22.veron.nl