Propagatienieuws – 8 feb 2025

Deze week in Propagatienieuws:

Propagatienieuws wordt samengesteld door Tom Koeken (PC5D).

HF

De Solar Flux Index (SFI) liep afgelopen week uiteen van 220 op maandag tot 182 op vrijdag. De zon was behoorlijk actief met van zaterdagochtend (1 feb.) tot zaterdagochtend (8 feb.) 27 M-klasse zonnevlammen. De meeste uitbarstingen deden zich voor in een cluster van actieve regio’s, die zich nu naar de westelijke rand van de zon en dus naar een positie beweegt die van invloed is op de aarde. In dit cluster zullen coronale massa-ejecties de aarde zeer waarschijnlijk raken.

Het risico op coronale massa-ejecties in de richting van de aarde is verhoogd tot ongeveer het midden van volgende week.

HF-vooruitzichten

Voor de komende dagen blijft de Solar Flux Index rond de 185. Op de zon is momenteel een groot halvemaanvormig coronaal gat zichtbaar, en ook dat beweegt zich ook naar een op de aarde gerichte positie. De zonnewind uit dit gat zal wat toenemen en het magnetische veld van de aarde raken. NOAA heeft daarom een kleine geomagnetische stormwaarschuwing (G1) afgegeven voor de eerste uren op 10 februari.

Over het algemeen liggen de voorspellingen van NOAA en USAF dicht bij elkaar en voorspellen onrustige geomagnetische omstandigheden met Kp-waarden tussen 3 en 4 eenheden voor de nieuwe week.

De MUF zal variëren van circa 10 MHz aan het eind van de nacht en oplopen tot 35 MHz rond het middaguur. Dit betekent dat de bovenste banden tot 25 MHz stabiel zullen zijn; 28 MHz is wat minder betrouwbaar.

Voor de geïnteresseerden in VLF is een video van Clint M0OXF de moeite waard. Zie blogspot van EI7GL https://ei7gl.blogspot.com/2025/02/a-look-back-at-long-wave-band-in-1991.html

VHF en hoger

Tropo, regenscatter

Bij St. Petersburg ligt een hogedrukgebied en daardoor tonen de kaarten op dxinfocentre deze dagen eens op noordelijke breedtegraden een uitgebreid gebied met verhoogde tropo. Voor onze regio is er voorlopig geen nomenswaardige tropo te verwachten. Neerslag op de voor regenscatter relevante hoogte is waarschijnlijk in de vorm van sneeuw en daardoor zal ook deze mode komende dagen weinig DX opleveren.

In Australië worden er ook testen gedaan met WSPR op 144 MHz.  Op de website van EI7GL staat een rapportage met een aantal paden rond 2800 km. https://ei7gl.blogspot.com/2025/02/ongoing-wspr-tests-on-144-mhz-band-in.html

Sporadische-E, meteorscatter en Aurora

In de nacht van 9 op 10 februari kan de Kp index oplopen tot 5. Mocht er aurora mogelijk zijn dan is dat waarschijnlijk rond dat tijdstip. Houd de Kp-index dus in de gaten voor mogelijke zonnegebeurtenissen die poollicht kunnen veroorzaken.
Komende week zijn er geen grote meteorenbuien. De volgende belangrijke meteorenregen, de Lyriden, zal pas actief worden in april. Tot die tijd zijn de kansen voor meteorscatter beperkt tot de periode voor zonsopgang met willekeurige meteoren. Ook voor Sporadic-E propagatie is het wachten tot april.

EME

De declinatie van de maan bereikt zaterdag de 8e een maximum. Padverliezen zijn nog steeds laag, maar zullen de komende week toenemen. Dit betekent dat dit weekend, eindigend op vandaag de 9e, goede activiteit voor EME zou moeten opleveren, vooral op de GHz banden met lange maanvensters en hoge maanpiek.
144MHz hemelruis is matig dit weekend, eindigend vandaag de 9e, maar daalt naar laag voor de rest van de komende week.


Propagatienieuws wordt samengesteld door Tom PC5D. Bij de samenstelling maakt hij onder andere gebruik van de voor Nederland relevante informatie uit het wekelijkse Propagation News van de Britse radioamateurvereniging RSGBdxinfocentre ,  darc.de/der-club/referate/hf/ , Make More Miles on VHFmetoffice.gov.uk,  swpc.noaa.govwww.solarham.net en poollicht.bePropagatienieuws maakt ook deel uit van het radiojournaal van de Zuid-Limburgse zondagochtendronde. De audio opname van deze ronde is terug te luisteren op a22.veron.nl.