Propagatienieuws – 22 juni 2024
Deze week in Propagatienieuws:
Propagatienieuws wordt samengesteld door Tom Koeken (PC5D).
HF
De astronomische zomer is begonnen, de dagen zijn lang en we krijgen veel straling van de zon op het noordelijk halfrond. Dit betekent dat de bovenste banden lange tijd open zijn, maar er is ook veel verzwakking overdag. De 17 m en 15 m banden zijn momenteel de banden die het langst geopend zijn met de minste demping en de beste DX.
Op 12 en 10m domineert sporadic E waardoor de sprongafstand kleiner is en er meer hops nodig zijn voor wat DX.
Van de ongeveer zes actieve regio’s op de zon zijn er drie magnetisch complex. Zij zorgen voor aanhoudende M-flare activiteit. Dit verhoogt de zonneflux, die aan het einde van de week rond de 200 eenheden schommelt. Het aardmagnetisch veld is matig actief en er zijn altijd langere periodes van rust.
Waarnemers van het ruimteweer richten zich momenteel op de twee actieve regio’s AR3712 en 3713. Elk van deze zonnevlekregio’s is ongeveer half zo groot als de grote zonnevlek van vorige maand. Beide hebben ‘bèta-gamma-delta’-magnetische velden die energie bevatten voor sterke X-klasse vlammen.
De actieve regio’s met zonnevlekken liggen momenteel op de westelijke helft van de zon. Er komt echter alweer nieuw aanbod aan in de vorm van twee uitgebreide actieve regio’s, waaronder een oude bekende: ex 3664 en ex 3697 zullen weer verschijnen – dan met een derde nummer. Op vrijdag 21 jun 23.30 was er vanuit dit gebied achter de zichtbare zonneschijf weer een grote CME. Deze was echter niet gericht op de aarde.
HF-vooruitzichten
De propagatieomstandigheden zullen de komende dagen vergelijkbaar zijn met die van de voorgaande week. De solarfluxindex is circa 190, de Kp index maximaal 3- met aanhoudend hoge demping op de lage en middelste HF banden.
20 meter is de hele dag open, en 17 en 15m zijn dat ook een groot deel van de nacht, zij het met terugkerende dips omdat de MUF3000 in de loop van de dag een beetje een rollercoaster is.
Tip: Wie volgend weekend Ham Radio 2024 in Friedrichshafen aan het Bodenmeer bezoekt, mag twee boeiende presentaties op de zaterdag van de beurs niet missen: Dr. Frank Stefani, natuurkundige aan het Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR), zal het hebben over de zonnedynamo; en František K. Janda, OK1HH, over de ontwikkeling van de radioweervoorspelling.
VHF en hoger
Tropo, regenscatter
Het weer probeert te veranderen naar een meer zomers patroon, wat betekent dat de hoofd straalstroom verder naar het noorden zal liggen dan in de afgelopen weken. Hierdoor kan ook een hogedrukgebied op de Atlantische oceaan een gunstiger positie krijgen en daardoor wat gebieden met verhoogde tropo boven zeewater. In hoogzomerse dagen zijn paden over zee of langs de kust vaak goed, maar paden over heet land doen het overdag niet zo goed. Concentreer je op de nacht of vroege ochtend, vooral als het mistig is.
Voor de verandering komen er een aantal drogere dagen aan zodat er weinig kans is op regenscatter
Sporadische-E, meteorscatter en Aurora
De verandering in het patroon in de straalstroom heeft ook invloed op sporadic-E. De nadruk voor Sporadic-E paden zal geleidelijk verschuiven van het typische Midden-Europa en Middellandse Zeegebied naar misschien Scandinavië en de Baltische staten. Richting westen lijken de mogelijkheden naar het Caribisch gebied minder gunstig dan naar de USA en Canada.
Hoewel er verschillende perioden zijn geweest met een licht verhoogde Kp-index, was dit te weinig voor aurora. De lichte zomernachten betekenen dat zichtbaar poollicht zeer onwaarschijnlijk is, maar kijk wel uit naar nachtwolken aan de noordelijke horizon rond middernacht. Noctilucente wolken zijn dunne, piekerige wolken die ’s nachts een blauwe of zilverachtige tint krijgen wanneer ze verlicht worden door zonlicht van onder de horizon.
EME
De maan staat komend weekend op minimale declinatie, dus de piekhoogte is laag en de gebruiksmogelijkheden zijn kort. EME-padverlies daalt als we perigeum naderen komende donderdag de 27e. 144MHz hemelruis is hoog dit weekend maar daalt naar laag begin volgende week.
Propagatienieuws wordt samengesteld door Tom PC5D. Bij de samenstelling maakt hij onder andere gebruik van de voor Nederland relevante informatie uit het wekelijkse Propagation News van de Britse radioamateurvereniging RSGB, dxinfocentre , darc.de/der-club/referate/hf/ , Make More Miles on VHF, metoffice.gov.uk, swpc.noaa.gov, www.solarham.net en poollicht.be. Propagatienieuws maakt ook deel uit van het radiojournaal van de Zuid-Limburgse zondagochtendronde. De audio opname van deze ronde is terug te luisteren op a22.veron.nl