Propagatienieuws – 5 april 2025
Deze week in Propagatienieuws:
Propagatienieuws wordt samengesteld door Tom Koeken (PC5D).
HF
Het aardmagnetisch veld was afgelopen week behoorlijk levendig. In de tweede helft nam de Kp-waarde zelfs toe tot een matige magnetische storm (Kp 6 / G2) op 4/5 april. Dit verhoogt de mogelijkheden om noorderlicht in Nederland te fotograferen, maar had ook een duidelijk negatief effect op de radiogolfpropagatie. Op 2 april ging de 15 m-band slechts kort open in de namiddag; in de nacht van vrijdag op zaterdag kwam de Muf amper boven de 7 MHz.
Daarentegen nam de zonneactiviteit in de eerste helft van de week toe, waarbij bijna elke dag M-klasse zonnevlammen werden waargenomen. In de loop van de week steeg de zonneflux tot 182, om vanaf het midden van de week weer licht te dalen.
Op dit moment kunnen twaalf zonnevlekken worden waargenomen, maar ze hebben allemaal slechts een eenvoudige tot licht complexe magnetische structuur. Bijna al deze gebieden bevinden zich op het westelijk halfrond van de zon. De komende dagen kunnen er meer worden verwacht aan de oostelijke rand van de zon.
HF-vooruitzichten
Voor de komende dagen verwacht NOAA een afname van de zonneflux naar 170 en een licht verhoogde kans op zonnevlammen (65% voor M klasse, 10% voor X klasse en 15% voor protonflux). De geomagnetische activiteit zal tijdelijk afnemen. Rond 9 en 10 april wordt echter een nieuwe magnetische storm verwacht veroorzaakt door zonnewind afkomstig van coronale gaten.
Op de rustige dagen zal de MUF variëren tussen 10 MHz in de nacht tot circa 33 MHz overdag.
Vanwege de toenemende lengte van de dag zal de 20 m-band de hele nacht openblijven voor radiopaden die richting het zuiden lopen. En dit zal de hele zomer zo blijven. Echter, 10, 12 en mogelijk ook 15 meter zullen volgende week ook enkele mindere dagen kennen.
Alles bij elkaar zou dit gunstig moeten zijn voor DX richting Zuid-Afrika en Zuid-Amerika en voor de mogelijkheden in de ochtend richting het westelijke deel van de Stille Oceaan, langs de zogenaamde Grayline op 20 en 40 meter: De zon gaat onder in Nieuw-Zeeland kort na 6 uur UTC.
VHF en hoger
Tropo, regenscatter
Bij Schotland heeft zich een stabiel hogedrukgebied genesteld. Wanneer de straalstroom zo vervormd raakt dat er een noord/zuid golf ontstaat met een grote amplitude, dan wordt de laterale beweging, van west naar oost, erg traag. Op de kaarten van de bovenlucht neemt dit de vorm aan van de Griekse letter omega. Dit geldt ook voor de huidige situatie. Het betekent dat het bijbehorende weer ook lang aanhoudt.
De hogedruk en zijn periode van mooi weer zal waarschijnlijk de hele komende week aanhouden zonder neerslag (en dus geen regenscatter). Gebieden met matige tot verhoogde tropocondities zijn in de komende week met name te verwachten boven het zeewater. Boven land zullen de dagelijkse temperatuurverschillen tussen dag en nacht wat aanvullende verbeteringen opleveren in de avond en ochtend.
Sporadische-E, meteorscatter en Aurora
De meteorscatter wordt nog steeds voornamelijk bepaald door willekeurige meteoren voor de komende periode tot volgende week, maar de volgende belangrijke bui, de Lyriden, piekt op 22 april.
De matige magnetische storm (Kp 6 / G2) op 4/5 april heeft op 4 april wat aurorapropagatie mogelijk gemaakt op 2m. De magnetische storm waarschuwingen en Kp waardes boven de 5 blijven af en toe voorkomen. Zoals gewoonlijk is de aanwijzing fladderig klinkende signalen op de banden, vooral merkbaar in CW, maar ze kunnen ook uitgesproken zijn in spraakuitzendingen.
Er zijn een paar trans-equatoriale openingen geweest naar Zuidelijk Afrika op 50MHz digitale modi voor de gelukkigen die in het uiterste zuiden van het Verenigd Koninkrijk wonen. De lange rust van Sporadic-E zal binnenkort voorbij zijn, maar voorlopig zijn het nog zeer geïsoleerde gebeurtenissen voor 10m en 6m, die van korte duur zullen zijn. De straalstroom, die een goede aanwijzing kan zijn voor mogelijke locaties, suggereert om te kijken naar Scandinavië, de Baltische staten en Noord-Europa.
EME
EME padverliezen nemen weer af, maar de declinatie van de Maan was op zijn hoogst dit weekend, dus we hebben lange Maan vensters. 144MHz hemelruis is laag gedurende de komende week.
Propagatienieuws wordt samengesteld door Tom PC5D. Bij de samenstelling maakt hij onder andere gebruik van de voor Nederland relevante informatie uit het wekelijkse Propagation News van de Britse radioamateurvereniging RSGB, dxinfocentre , darc.de/der-club/referate/hf/ , Make More Miles on VHF, metoffice.gov.uk, swpc.noaa.gov, www.solarham.net en poollicht.be. Propagatienieuws maakt ook deel uit van het radiojournaal van de Zuid-Limburgse zondagochtendronde. De audio opname van deze ronde is terug te luisteren op a22.veron.nl.